x

Telefoon: 088 – 111 25 25 | info@totalwall.nl

navigation

Deel online met anderen…

Click the icons below to share this page on
Twitter, Facebook, LinkedIn, Google+ and Pinterest.

Renovatieankers herstellen panden met houtskeletten

In Yorkshire, Engeland, werd bij 10 twee-onder-een-kapwoningen van twee verdiepingen ( in gemeentebezit) horizontale scheuren in de voegen geconstateerd toen ze werden geïnspecteerd voordat isolatie in de buitenmuur zou worden aangebracht.  Uit een nadere inspectie bleek dat eerder al renovatieankers waren geïnstalleerd, maar dat de aannemer de oorspronkelijke defecte spouwankers niet had geïsoleerd. Deze waren verder gecorrodeerd en uitgezet waardoor de lintvoeg was gaan scheuren.

De huizen waren gebouwd met een houtskelet, wat ongebruikelijk was voor huizen uit de jaren zestig in deze omgeving, en hadden L-vormige verankeringen.  Een grotere dichtheid van de ankers was nodig. Nieuwe renovatieankers moesten zorgen voor een stevige verbinding tussen de bakstenen buitenmuur en het houtskelet, waardoor het draagvermogen van de muur voor het extra gewicht van de nieuwe buitenbekleding werd verhoogd.

De oplossing van Helifix

Er werd een programma met renovatiespouwankers opgesteld, waarbij gebruik werd gemaakt van Helifix roestvaststalen RetroTies.  Omdat geen documentatie over de dichtheid van de bestaande verankering zouden de nieuwe renovatieankers op basis van de hoogte van het pand, de blootstelling en de last worden geïnstalleerd met 2,5 bevestigingen per m².

  • De eerste taak was om de gecorrodeerde ankers op te sporen en te isoleren door geschikte isolatiehulzen aan te brengen of door ze af te snijden, waar dit toepasselijk was, zonder het gipsplaat aan de binnenkant te verstoren.
  • Vervolgens moest de precieze plaats van het houtskelet worden vastgesteld.  De aannemer verwijderde bepaalde bakstenen zorgvuldig om te zien waar het houtskelet was en, na de middelpunten hiervan te hebben vastgesteld, werden de vereiste 12 mm gaten in het metselwerk geboord om de ankers te installeren.
  • Zelftappende RetroTies van 8 mm x 195 mm werden door de gaten aangebracht in het inwendige skelet, met een minimale plaatsingsdiepte van 50 mm.  Het uiteinde van de elk anker werd vervolgens met PolyPlus hars in het metselwerk aan de buitenkant verlijmd. Elk pand werd zo voorzien van ongeveer 160 RetroTies.

Na afloop van de benodigde voegwerkzaamheden betoonde East Riding Yorkshire Council zich tevreden met het eindresultaat. Helifix werd gekozen op prijs en kwaliteit, maar ook om zijn ontwerprichtlijnen, bewezen producten en technieken, en de kwaliteit van de installatie door een erkend installateur.

Stuur een aanvraag in