x

Telefoon: 088 – 111 25 25 | info@totalwall.nl

navigation

Deel online met anderen…

Click the icons below to share this page on
Twitter, Facebook, LinkedIn, Google+ and Pinterest.

SockFix ankers herstellen structurele integriteit van historisch chateau

Dit 450 jaar oude historische chateau in de Allier regio in Frankrijk met zijn 800 mm dikke, met breuksteen gevulde muren vertoonde ernstige structurele gebreken en aanhoudende verschuiving.

De noordelijke en oostelijke muren van de noordvleugel vertoonden grote verticale scheuren, puilden uit en waren verbogen.  Dit was het gevolg van een gebrek aan horizontale verankering in combinatie met langdurig binnendringen van water uit een lekkende dakgoot op de hoek, waardoor de breuksteen was gaan inzinken.

De oplossing van Helifix

De technici van Helifix ontwikkelden een uitgebreid reparatieprogramma om de diverse defecten en structurele stabiliteit te corrigeren, zonder het buitenaanzicht te schaden en met minimale verstoring van het inventaris en de decoraties.

SockFix met mortel verankerde ankers werden gebruikt om de verbinding tussen de noordelijke muur en de betonplaat die van de muur was losgekomen te herstellen.  SockFix werd gekozen omdat lange ankers nodig waren in verband met de dikte van de muur en om een voldoende diepe verankering in de plaat te verkrijgen.  SockFix ankers werden ook gebruikt om de verbinding op de hoek van de oostelijke en de noordelijke muur te herstellen.

Er werden metselwerkbalken aangebracht over de noordelijke en oostelijke muur door gepaarde HeliBars aan te brengen in uitgefreesde sleuven met een verticale hartafstand van 450 mm, om het metselwerk vast te zetten, de belasting te verdelen en de horizontale verankering te verbeteren.  Verdere enkelvoudige HeliBars werden bevestigd in mortelbedden om scheuren te hechten.

Op de helft van de oostelijke muur en over de hele noordelijke muur werden zigzagsgewijs met mortel verankerde 800 mm lange CemTies in een roosterpatroon geïnstalleerd om de inwendige en uitwendige steenblokken van de met breuksteen gevulde muren opnieuw met elkaar te verbinden.

BowTie HD’s met een lengte van 1500 mm werden met een hartafstand van 600 mm geïnstalleerd over beide muren en op het niveau van de tweede verdieping om de muren stabiliseren en vast te zetten in de interne vloerbalken.  Alle onzichtbare, niet-storende reparaties werden snel, binnen de gestelde tijd en begroting uitgevoerd, voor een derde van de door lokale experts opgegeven prijs. De structurele integriteit werd hersteld en de esthetica van het gebouw, zowel binnen als buiten, bleef bewaard.

Stuur een aanvraag in