x

Telefoon: 088 – 111 25 25 | info@totalwall.nl

navigation

Deel online met anderen…

Click the icons below to share this page on
Twitter, Facebook, LinkedIn, Google+ and Pinterest.

School wordt binnen zeven dagen volledig gestabiliseerd

Holme Primary School in Peterborough, Engeland dateert van het midden van de 19e eeuw. Er waren trapvormige, taps toelopende scheuren in metselwerk ontstaan, die zowel van binnen als van buiten zichtbaar waren.  Uit onderzoek bleek dat de fundering was verschoven als gevolg van de nabijheid van bomen bij dit deel van de school.

De funderingen bestonden uit uitgekraagde baksteen en droegen een bakstenen muur van 34,5 cm dikte tot vijf lagen boven het bodemniveau, van waaraf de muur 22.85 cm was voor de resterende hoogte van het gebouw.  De funderingen bestonden uit uitgekraagde baksteen en droegen een bakstenen muur van 34,5 cm dikte tot vijf lagen boven het bodemniveau, van waaraf de muur 22.85 cm was voor de resterende hoogte van het gebouw.

De oplossing van Helifix

Atkins stelde een reparatieprogramma op met Helifix Dixie micropalen om de verzakking te repareren en met het Helibeam systeem om de ruimte tussen de palen te maximaliseren en het beschadigde metselwerk te verankeren.

  • Atkins stelde een reparatieprogramma op met Helifix Dixie micropalen om de verzakking te repareren en met het Helibeam systeem om de ruimte tussen de palen te maximaliseren en het beschadigde metselwerk te verankeren.  Verstelbare L-vormige steunbeugels werden aangebracht op de palen en onder gewapende betonnen liggers geplaatst (met hars en bouten aan de zijkant van de fundering). Het geheel werd vervolgens opgevijzeld totdat de structurele belasting was overgebracht op de palen.
  • De werking van de palen werd tijdens het installatieproces geverifieerd door na elke 500 mm het koppel te meten met behulp van de draagbare hydraulische aandrijfapparatuur.  De bekende directe correlatie tussen de koppelwaarden en het verkregen draagvermogen van de paal wordt gebruikt voor een onmiddellijke controletest voor elke geïnstalleerde paal.
  • Roestvaststalen HeliBars van 6 mm werden gehecht in de voegen in het metselwerk boven het niveau van de fundering in de voor- en zijgevel.  Dit vormde met behulp van het bestaande metselwerk een diepe steunbalk om het gewicht van het gebouw te spreiden.
  • De taps toelopende scheuren werden gehecht met individuele HeliBars in HeliBond cementmortel om de structurele integriteit te herstellen.

Omdat Dixie micropalen werden gebruikt kon de school tijdens de werkzaamheden gewoon open blijven.  Omdat de installatie een rotatiepatroon volgde was de geluidsoverlast minimaal en waren er geen trillingen.  De palen werden met behulp van lichte apparatuur geïnstalleerd en belast en de werkplek was in binnen zeven dagen hersteld.

Stuur een aanvraag in