x

Telefoon: 088 – 111 25 25 | info@totalwall.nl

navigation

Deel online met anderen…

Click the icons below to share this page on
Twitter, Facebook, LinkedIn, Google+ and Pinterest.

Integriteit van historische toren hersteld

De Grade II* Naze Tower in Essex is een historisch oriëntatiepunt en het enige gebouw van dit type uit deze periode in Engeland.  De 27,7 meter hoge achthoekige bakstenen toren met zijn 400 mm dikke muren werd in 1720 door Trinity House gebouwd met een baken op het dak om te dienen als een vroege vorm van een vuurtoren.  In de loop der tijd onderging de toren verschillende veranderingen en momenteel is Naze Tower in gebruik als een kunstgalerij met een uitkijkplatform op het dak.

Vanwege zijn ouderdom, verwering en de corrosie van de ingebouwde staalconstructie die werd gebruikt in diverse structurele verbouwingen, was het metselwerk op verschillende plaatsen gaan scheuren. Dit was waarschijnlijk verder verergerd door het gewicht van een grote radarinstallatie die tijdens de Tweede Wereldoorlog op het dak stond.

Er waren twee grote scheuren over vrijwel de hele lengte van de toren, aan beide kanten van de oostelijke pijler, die met 20 mm het breedst waren aan te top.  Scheuren in de zuidelijke pier op de vijfde en zesde verdieping waren gerepareerd door ankers en platen te installeren.

Verder zaten op veel plaatsen rond de achthoekige toren nog andere verticale scheuren, die op een sympathieke manier moesten worden gerepareerd om de structurele integriteit van deze monumentale toren te herstellen.

De oplossing van Helifix

Het Helibeam systeem werd gespecificeerd aangezien het een bewezen methode is voor betrouwbare en onzichtbare reparaties, die vaak met succes is toegepast op monumentale gebouwen.

  • Gepaarde roestvaststalen HeliBars werden met HeliBond cementmortel gehecht in uitgefreesde mortelbedden op 18 verdiepingen rond de oostkant van de toren, van de noordelijke naar de zuidelijke pijler.  Ze werden aangebracht door in de pijlers en dummy-pijlers geboorde gaten, met de uiteinden 90° omgebogen in de noordelijke en zuidelijke pijlers.  De HeliBars zorgden voor horizontale verankering, versterkten het metselwerk, verdeelden de structurele belastingen en hechtten de scheuren.
  • Individuele 1 meter lange HeliBars werden over scheuren tussen de dubbele staven aangebracht om het metselwerk te hechten en te verankeren, terwijl met mortel verankerde CemTies werden gebruikt om het buitenste metselwerk weer te verankeren in de 1 meter dikke zuidelijke pijler.
  • De hele ingebouwde staalconstructie werd verwijderd en vervangen door gegalvaniseerde delen om verdere uitzetting en beschadiging van het metselwerk te voorkomen. Verder werd een spanankersysteem voorgesteld op de tweede, vierde en zesde verdieping om vier zijden van de toren bij elkaar te houden.

Alle reparaties werden geheel onzichtbaar gemaakt en na het opvoegen was de volledige structurele integriteit van de historische Naze Tower hersteld terwijl het uiterlijk onveranderd bleef.

Stuur een aanvraag in